Dieta i żywienieZdrowie i styl życia

Sok z czarnego bzu wspiera kontrolę masy ciała i zdrowie metaboliczne

Sok z czarnego bzu może być skutecznym narzędziem wspierającym kontrolę masy ciała i poprawę zdrowia metabolicznego – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez naukowców z Washington State University.

Badanie kliniczne, opublikowane w czasopiśmie Nutrients, wykazało, że spożywanie 12 uncji (ok. 350 ml) soku z czarnego bzu dziennie przez tydzień wywołuje pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym oraz poprawia tolerancję glukozy i utlenianie tłuszczów.

Czarny bez, mała ciemnofioletowa jagoda pochodząca z Europy, jest powszechnie stosowana jako roślina lecznicza i suplement wspierający funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednak inne potencjalne korzyści zdrowotne czarnego bzu są słabo poznane.

– Czarny bez to niedoceniana jagoda, zarówno komercyjnie, jak i pod względem wartości odżywczych – powiedział autor korespondencyjny badania, Patrick Solverson, adiunkt w Departamencie Żywienia i Fizjologii Ćwiczeń w WSU Elson S. Floyd College of Medicine. – Dopiero zaczynamy dostrzegać jej wartość dla zdrowia człowieka, a wyniki są niezwykle obiecujące.

Badanie kliniczne nad wpływem soku z czarnego bzu

Naukowcy przetestowali wpływ czarnego bzu na zdrowie metaboliczne w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym, w którym uczestniczyło 18 osób z nadwagą. Uczestnicy spożywali sok z czarnego bzu lub placebo o podobnym smaku i barwie, opracowane specjalnie przez Food Innovation Lab na North Carolina State University, jednocześnie przestrzegając ustandaryzowanej diety.

Testy kliniczne po zakończeniu interwencji wykazały, że osoby spożywające sok z czarnego bzu miały znacząco zwiększoną ilość korzystnych bakterii jelitowych, takich jak Firmicutes i Actinobacteria, oraz zmniejszoną ilość szkodliwych bakterii, takich jak Bacteroidetes. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest kluczowy dla wchłaniania składników odżywczych oraz wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne.

Wpływ na metabolizm i utlenianie tłuszczów

Oprócz korzystnych zmian w mikrobiocie jelitowej interwencja z użyciem czarnego bzu skutkowała poprawą metabolizmu. Wyniki wykazały, że sok z czarnego bzu obniżył poziom glukozy we krwi uczestników średnio o 24%, co świadczy o znaczącej poprawie zdolności organizmu do przetwarzania cukrów po spożyciu węglowodanów. Zaobserwowano również 9% spadek poziomu insuliny.

Dodatkowo wyniki sugerują, że sok z czarnego bzu może zwiększać zdolność organizmu do spalania tłuszczów. Uczestnicy, którzy otrzymywali sok z czarnego bzu, wykazali znaczący wzrost utleniania tłuszczów, czyli rozkładu kwasów tłuszczowych, zarówno po posiłku bogatym w węglowodany, jak i podczas ćwiczeń.

Aktywne związki w czarnym bzie

Naukowcy przypisują te pozytywne efekty wysokiej zawartości antocyjanów w czarnym bzie. Są to bioaktywne związki roślinne, które mają szereg korzyści zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe.

– Jedzenie to lekarstwo, a nauka zaczyna nadążać za tą popularną mądrością – powiedział Solverson. – To badanie dostarcza kolejnych dowodów na to, że czarny bez, stosowany od wieków jako środek ludowy, ma liczne korzyści dla zdrowia metabolicznego i prebiotycznego.

Chociaż inne jagody również zawierają antocyjany, zwykle występują one w niższych stężeniach. Aby osiągnąć taką samą dawkę antocyjanów, jaka znajduje się w 6 uncjach (ok. 175 ml) soku z czarnego bzu, należałoby spożyć cztery szklanki jeżyn – podkreślił Solverson.

Perspektywy komercyjne i dalsze badania

Chociaż produkty z czarnego bzu są mniej popularne w Stanach Zjednoczonych niż w Europie, ich popyt gwałtownie wzrósł podczas pandemii COVID-19 i nadal rośnie.

Naukowcy złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników czarnego bzu amerykańskiego w suplementach lub innych zastosowaniach wspierających kontrolę masy ciała i zdrowie jelit. Biuro Komercjalizacji WSU wspiera działania w zakresie komercjalizacji, a więcej informacji można uzyskać pod adresem [email protected].

Badanie to zostało wsparte dotacją w wysokości 200 000 dolarów od National Institute of Food and Agriculture (NIFA) w USA (numer nagrody 2020-67018-30851). Zespół badawczy współpracował z naukowcami z Colorado State University, North Carolina State University i University of Vermont.

Dzięki dodatkowym 600 000 dolarów finansowania z NIFA, naukowcy planują zbadać inne zastosowania soku z czarnego bzu, w tym możliwość wsparcia osób, które przerwały stosowanie leków na odchudzanie, w utrzymaniu masy ciała. Zwracają uwagę, że potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić wstępne wyniki oraz ocenić długoterminowe efekty stosowania czarnego bzu w różnych populacjach.

Sok z czarnego bzu może być skutecznym narzędziem wspierającym kontrolę masy ciała i poprawę zdrowia metabolicznego – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez naukowców z Washington State University.

Badanie kliniczne, opublikowane w czasopiśmie Nutrients, wykazało, że spożywanie 12 uncji (ok. 350 ml) soku z czarnego bzu dziennie przez tydzień wywołuje pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym oraz poprawia tolerancję glukozy i utlenianie tłuszczów.

Czarny bez, mała ciemnofioletowa jagoda pochodząca z Europy, jest powszechnie stosowana jako roślina lecznicza i suplement wspierający funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednak inne potencjalne korzyści zdrowotne czarnego bzu są słabo poznane.

– Czarny bez to niedoceniana jagoda, zarówno komercyjnie, jak i pod względem wartości odżywczych – powiedział autor korespondencyjny badania, Patrick Solverson, adiunkt w Departamencie Żywienia i Fizjologii Ćwiczeń w WSU Elson S. Floyd College of Medicine. – Dopiero zaczynamy dostrzegać jej wartość dla zdrowia człowieka, a wyniki są niezwykle obiecujące.

Badanie kliniczne nad wpływem soku z czarnego bzu

Naukowcy przetestowali wpływ czarnego bzu na zdrowie metaboliczne w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym, w którym uczestniczyło 18 osób z nadwagą. Uczestnicy spożywali sok z czarnego bzu lub placebo o podobnym smaku i barwie, opracowane specjalnie przez Food Innovation Lab na North Carolina State University, jednocześnie przestrzegając ustandaryzowanej diety.

Testy kliniczne po zakończeniu interwencji wykazały, że osoby spożywające sok z czarnego bzu miały znacząco zwiększoną ilość korzystnych bakterii jelitowych, takich jak Firmicutes i Actinobacteria, oraz zmniejszoną ilość szkodliwych bakterii, takich jak Bacteroidetes. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest kluczowy dla wchłaniania składników odżywczych oraz wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne.

Wpływ na metabolizm i utlenianie tłuszczów

Oprócz korzystnych zmian w mikrobiocie jelitowej interwencja z użyciem czarnego bzu skutkowała poprawą metabolizmu. Wyniki wykazały, że sok z czarnego bzu obniżył poziom glukozy we krwi uczestników średnio o 24%, co świadczy o znaczącej poprawie zdolności organizmu do przetwarzania cukrów po spożyciu węglowodanów. Zaobserwowano również 9% spadek poziomu insuliny.

Dodatkowo wyniki sugerują, że sok z czarnego bzu może zwiększać zdolność organizmu do spalania tłuszczów. Uczestnicy, którzy otrzymywali sok z czarnego bzu, wykazali znaczący wzrost utleniania tłuszczów, czyli rozkładu kwasów tłuszczowych, zarówno po posiłku bogatym w węglowodany, jak i podczas ćwiczeń.

Aktywne związki w czarnym bzie

Naukowcy przypisują te pozytywne efekty wysokiej zawartości antocyjanów w czarnym bzie. Są to bioaktywne związki roślinne, które mają szereg korzyści zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe.

– Jedzenie to lekarstwo, a nauka zaczyna nadążać za tą popularną mądrością – powiedział Solverson. – To badanie dostarcza kolejnych dowodów na to, że czarny bez, stosowany od wieków jako środek ludowy, ma liczne korzyści dla zdrowia metabolicznego i prebiotycznego.

Chociaż inne jagody również zawierają antocyjany, zwykle występują one w niższych stężeniach. Aby osiągnąć taką samą dawkę antocyjanów, jaka znajduje się w 6 uncjach (ok. 175 ml) soku z czarnego bzu, należałoby spożyć cztery szklanki jeżyn – podkreślił Solverson.

Perspektywy komercyjne i dalsze badania

Chociaż produkty z czarnego bzu są mniej popularne w Stanach Zjednoczonych niż w Europie, ich popyt gwałtownie wzrósł podczas pandemii COVID-19 i nadal rośnie.

Naukowcy złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników czarnego bzu amerykańskiego w suplementach lub innych zastosowaniach wspierających kontrolę masy ciała i zdrowie jelit.

Badanie to zostało wsparte dotacją w wysokości 200 000 dolarów od National Institute of Food and Agriculture (NIFA) w USA (numer nagrody 2020-67018-30851). Zespół badawczy współpracował z naukowcami z Colorado State University, North Carolina State University i University of Vermont.

Dzięki dodatkowym 600 000 dolarów finansowania z NIFA, naukowcy planują zbadać inne zastosowania soku z czarnego bzu, w tym możliwość wsparcia osób, które przerwały stosowanie leków na odchudzanie, w utrzymaniu masy ciała. Zwracają uwagę, że potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić wstępne wyniki oraz ocenić długoterminowe efekty stosowania czarnego bzu w różnych populacjach.

Sok z czarnego bzu może być skutecznym narzędziem wspierającym kontrolę masy ciała i poprawę zdrowia metabolicznego – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez naukowców z Washington State University.

Badanie kliniczne, opublikowane w czasopiśmie Nutrients, wykazało, że spożywanie 12 uncji (ok. 350 ml) soku z czarnego bzu dziennie przez tydzień wywołuje pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym oraz poprawia tolerancję glukozy i utlenianie tłuszczów.

Czarny bez, mała ciemnofioletowa jagoda pochodząca z Europy, jest powszechnie stosowana jako roślina lecznicza i suplement wspierający funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednak inne potencjalne korzyści zdrowotne czarnego bzu są słabo poznane.

– Czarny bez to niedoceniana jagoda, zarówno komercyjnie, jak i pod względem wartości odżywczych – powiedział autor korespondencyjny badania, Patrick Solverson, adiunkt w Departamencie Żywienia i Fizjologii Ćwiczeń w WSU Elson S. Floyd College of Medicine. – Dopiero zaczynamy dostrzegać jej wartość dla zdrowia człowieka, a wyniki są niezwykle obiecujące.

Badanie kliniczne nad wpływem soku z czarnego bzu

Naukowcy przetestowali wpływ czarnego bzu na zdrowie metaboliczne w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym, w którym uczestniczyło 18 osób z nadwagą. Uczestnicy spożywali sok z czarnego bzu lub placebo o podobnym smaku i barwie, opracowane specjalnie przez Food Innovation Lab na North Carolina State University, jednocześnie przestrzegając ustandaryzowanej diety.

Testy kliniczne po zakończeniu interwencji wykazały, że osoby spożywające sok z czarnego bzu miały znacząco zwiększoną ilość korzystnych bakterii jelitowych, takich jak Firmicutes i Actinobacteria, oraz zmniejszoną ilość szkodliwych bakterii, takich jak Bacteroidetes. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest kluczowy dla wchłaniania składników odżywczych oraz wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne.

Wpływ na metabolizm i utlenianie tłuszczów

Oprócz korzystnych zmian w mikrobiocie jelitowej interwencja z użyciem czarnego bzu skutkowała poprawą metabolizmu. Wyniki wykazały, że sok z czarnego bzu obniżył poziom glukozy we krwi uczestników średnio o 24%, co świadczy o znaczącej poprawie zdolności organizmu do przetwarzania cukrów po spożyciu węglowodanów. Zaobserwowano również 9% spadek poziomu insuliny.

Dodatkowo wyniki sugerują, że sok z czarnego bzu może zwiększać zdolność organizmu do spalania tłuszczów. Uczestnicy, którzy otrzymywali sok z czarnego bzu, wykazali znaczący wzrost utleniania tłuszczów, czyli rozkładu kwasów tłuszczowych, zarówno po posiłku bogatym w węglowodany, jak i podczas ćwiczeń.

Aktywne związki w czarnym bzie

Naukowcy przypisują te pozytywne efekty wysokiej zawartości antocyjanów w czarnym bzie. Są to bioaktywne związki roślinne, które mają szereg korzyści zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe.

– Jedzenie to lekarstwo, a nauka zaczyna nadążać za tą popularną mądrością – powiedział Solverson. – To badanie dostarcza kolejnych dowodów na to, że czarny bez, stosowany od wieków jako środek ludowy, ma liczne korzyści dla zdrowia metabolicznego i prebiotycznego.

Chociaż inne jagody również zawierają antocyjany, zwykle występują one w niższych stężeniach. Aby osiągnąć taką samą dawkę antocyjanów, jaka znajduje się w 6 uncjach (ok. 175 ml) soku z czarnego bzu, należałoby spożyć cztery szklanki jeżyn – podkreślił Solverson.

Perspektywy komercyjne i dalsze badania

Chociaż produkty z czarnego bzu są mniej popularne w Stanach Zjednoczonych niż w Europie, ich popyt gwałtownie wzrósł podczas pandemii COVID-19 i nadal rośnie.

Naukowcy złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników czarnego bzu amerykańskiego w suplementach lub innych zastosowaniach wspierających kontrolę masy ciała i zdrowie jelit. Biuro Komercjalizacji WSU wspiera działania w zakresie komercjalizacji, a więcej informacji można uzyskać pod adresem [email protected].

Badanie to zostało wsparte dotacją w wysokości 200 000 dolarów od National Institute of Food and Agriculture (NIFA) w USA (numer nagrody 2020-67018-30851). Zespół badawczy współpracował z naukowcami z Colorado State University, North Carolina State University i University of Vermont.

Dzięki dodatkowym 600 000 dolarów finansowania z NIFA, naukowcy planują zbadać inne zastosowania soku z czarnego bzu, w tym możliwość wsparcia osób, które przerwały stosowanie leków na odchudzanie, w utrzymaniu masy ciała. Zwracają uwagę, że potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić wstępne wyniki oraz ocenić długoterminowe efekty stosowania czarnego bzu w różnych populacjach.

Źródło: Nutrients
DOI: 10.3390/nu16203555

Podobne artykuły

Back to top button