Sok z aronii i aktywność fizyczna w stanie przedcukrzycowym

Naukowcy z Instytutu Badań Krążenia i Medycyny Sportowej wykazali pozytywny wpływ picia soku z aronii w połączeniu z treningiem siłowym i wytrzymałościowym u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Stan przedcukrzycowy to etap poprzedzający rozwój cukrzycy typu 2. Jest to zaburzenie metaboliczne, które często rozwija się przez wiele lat bez wyraźnych objawów. Poziom glukozy we krwi jest wtedy podwyższony, ale jeszcze nie na tyle, by rozpoznać cukrzycę. Według Instytutu Roberta Kocha stan przedcukrzycowy występuje w Niemczech u co piątej osoby w wieku od 18 do 79 lat. Długotrwale podwyższone stężenia glukozy we krwi są szkodliwe dla zdrowia i zwiększają ryzyko zawału serca, chorób nerek, schorzeń oczu oraz niektórych nowotworów.
Zespół badaczy z Niemieckiej Wyższej Szkoły Sportu w Kolonii przeprowadził pilotażowe badanie, z którego wynika, że codzienne picie soku z aronii może korzystnie wpływać na zdrowie osób ze stanem przedcukrzycowym. Wyniki badania opublikowano niedawno w czasopiśmie Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, które koncentruje się na cukrzycy, miażdżycy i żywieniu.
W randomizowanym, kontrolowanym i zaślepionym badaniu już po dwóch tygodniach zaobserwowano łagodne pozytywne efekty dotyczące oporu naczyniowego. Dodatkowo, w połączeniu z aktywnością fizyczną, odnotowano wzrost masy mięśniowej u uczestników pijących sok z aronii zamiast napoju placebo. Napój spożywano rano i wieczorem, z zachowaniem odstępu czasowego względem treningu.
Dr Sarah Valder, pierwsza autorka publikacji, tłumaczy: „Sok z aronii zawiera przede wszystkim liczne polifenole – wtórne metabolity roślinne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Podobne efekty przynosi również regularna aktywność fizyczna. Zakładamy, że odpowiednie połączenie tych dwóch interwencji może przynieść efekt synergiczny, jeśli ich czas stosowania jest właściwie dobrany”.
Autorzy pracy wskazują również na badania in vitro, w których wykazano anaboliczne (budujące) działanie ekstraktu z aronii na komórki mięśniowe. „W kolejnym etapie planujemy przeprowadzenie badania z dłuższym okresem interwencji, aby sprawdzić, czy efekty te się utrzymują i czy pojawiają się dodatkowe korzyści zdrowotne dla pacjentów”, mówi prof. (FH) PD dr Christian Brinkmann z Instytutu Badań Krążenia i Medycyny Sportowej, jeden z głównych autorów badania, obok prof. (apl.) dr. dr. Patricka Diela i dr. Eduarda Isenmanna.
Projekt badawczy został sfinansowany przez Niemiecką Fundację Diabetologiczną (DDS), a napoje do badania dostarczyła firma Eckes-Granini Group.
Źródło: Deutsche Sporthochschule Köln