Dieta i żywienie

Nowe biomarkery pozwalają obiektywnie ocenić spożycie ultraprzetworzonej żywności

Zestawy metabolitów wykrywane we krwi i moczu mogą wiarygodnie odzwierciedlać ilość energii pochodzącej z ultraprzetworzonych produktów spożywczych (UPF), jaką spożywa dana osoba – wynika z nowego badania opublikowanego 20 maja w otwartym czasopiśmie PLOS Medicine przez Erikkę Loftfield z amerykańskiego Narodowego Instytutu Raka (National Cancer Institute) i współautorów.

Ultraprzetworzone produkty stanowią ponad połowę kalorii spożywanych przeciętnie przez mieszkańców USA. Mimo to ich wpływ na zdrowie człowieka pozostaje nie do końca poznany – częściowo dlatego, że bardzo trudno dokładnie oszacować, ile takich produktów faktycznie zjadają ludzie.

W nowym badaniu naukowcy przeanalizowali próbki krwi i moczu od 718 starszych dorosłych, zestawiając je ze szczegółowymi wspomnieniami dietetycznymi, aby zidentyfikować chemiczne odciski palców – tzw. polimetabolitowe wskaźniki (ang. poly-metabolite scores) – powiązane ze spożyciem UPF.

Wykazano, że setki metabolitów krwi i moczu były powiązane z procentowym udziałem energii pochodzącej z ultraprzetworzonej żywności. Wskaźnik polimetabolitowy pozwalający oszacować spożycie UPF można było opracować na podstawie 28 metabolitów krwi lub 33 metabolitów moczu. Wyniki te korelowały ze spożyciem UPF ocenianym na podstawie samoopisów uczestników. Następnie naukowcy zweryfikowali te wskaźniki w kontrolowanym badaniu żywieniowym z udziałem 20 pacjentów kliniki NIH. Osoby te były poddane ściśle kontrolowanym dietom i badanie wykazało, że wskaźniki metabolitowe skutecznie rozróżniały diety o wysokim udziale UPF i te całkowicie ich pozbawione.

„Zidentyfikowane wskaźniki polimetabolitowe mogą służyć jako obiektywne miary spożycia UPF w dużych badaniach populacyjnych, uzupełniając lub ograniczając konieczność polegania na samoopisach dietetycznych” – podkreślają autorzy. – „Wskaźniki te powinny być testowane i udoskonalane w populacjach o zróżnicowanych dietach i zakresie spożycia UPF”.

Autorzy dodają: „Opracowaliśmy i przetestowaliśmy wskaźniki polimetabolitowe we krwi i moczu, które były predykcyjne dla diet o wysokiej zawartości energii pochodzącej z UPF – zarówno w badaniu obserwacyjnym z udziałem osób prowadzących normalne życie, jak i w wysoce kontrolowanym eksperymencie żywieniowym. Wskaźniki te mogą stanowić obiektywne narzędzie oceny spożycia UPF w badaniach populacyjnych. Co więcej, mogą przyczynić się do lepszego zrozumienia roli UPF w zdrowiu człowieka.”

Źródło: PLOS Medicine, PLOS

DOI: 10.1371/journal.pmed.1004560

Podobne artykuły

Back to top button