Świat medycyny i nauki

Nowe badanie: herbata i czekolada mogą obniżać ciśnienie krwi

Nowe badanie przeprowadzone przez University of Surrey dostarcza kolejnego powodu, by sięgać po codzienną filiżankę herbaty czy kawałek gorzkiej czekolady. Naukowcy wykazali, że naturalnie występujące związki – flawany-3-ole – obecne m.in. w kakao, herbacie, jabłkach i winogronach, mogą korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze i kondycję naczyń krwionośnych.

Wyniki opublikowano w czasopiśmie European Journal of Preventive Cardiology. Analiza objęła dane z 145 randomizowanych badań klinicznych. Wynika z niej, że regularne spożywanie flawano-3-oli może prowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego, szczególnie u osób z podwyższonymi lub wysokimi wartościami. W niektórych przypadkach efekty działania tych związków były porównywalne z efektami stosowania niektórych leków przeciw nadciśnieniowych.

Zaobserwowano również poprawę funkcji śródbłonka – wewnętrznej wyściółki naczyń krwionośnych – niezależnie od zmian wartości ciśnienia tętniczego. Wskazuje to na szerszy, pozytywny wpływ flawano-3-oli na układ krążenia.

Prof. Christian Heiss, autor publikacji i profesor medycyny sercowo-naczyniowej na University of Surrey, podkreślił:

„Nasze wyniki są obiecujące dla osób, które chcą wspomóc kontrolę ciśnienia krwi i zdrowie serca poprzez przyjemne zmiany w diecie. Włączenie do codziennego jadłospisu niewielkich ilości produktów powszechnie spożywanych, takich jak herbata, jabłka, gorzka czekolada czy kakao, może dostarczać korzystnych ilości flawano-3-oli.

Choć nie zastępuje to leków ani porady lekarskiej, to zwiększenie spożycia produktów bogatych we flawano-3-ole może być cennym elementem zdrowego stylu życia, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem. Są to jednak wciąż wstępne wyniki, wymagające dalszych badań.”

Źródło: University of Surrey, European Journal of Preventive Cardiology

DOI: 10.1093/eurjpc/zwaf173

Podobne artykuły

Back to top button