Ksantohumol z piwa może zwalczać raka pęcherza? Nowe odkrycia naukowców z USA

Zespół naukowców z Baylor College of Medicine zidentyfikował flawonoidy – naturalne związki roślinne – które są toksyczne dla komórek raka pęcherza moczowego. Szczególne zainteresowanie wzbudził ksantohumol, związek obecny w niektórych piwach, który powodował śmierć komórek nowotworowych bez uszkadzania zdrowych komórek pęcherza.
Badania przeprowadzone z wykorzystaniem zaawansowanej technologii mikroskopowej Cell Painting oraz narzędzia analitycznego SPACe pozwoliły odkryć, że ksantohumol znacząco obniża metabolizm lipidów i redukuje liczbę kropli lipidowych w komórkach nowotworowych. Zjawisko to może być jedną z kluczowych dróg prowadzących do ich śmierci.
Choć badania są na etapie laboratoryjnym, naukowcy zapowiadają kolejne etapy testów – w tym na modelach zwierzęcych oraz w przyszłości w badaniach klinicznych.
Pełna treść artykułu dostępna jest pod adresem:
👉 https://tygodnikmedyczny.pl/technologia-cell-painting-identyfikuje-flawonoidy-toksyczne-dla-komorek-raka-pecherza-moczowego/