Dieta i żywienieZdrowie i styl życia

Dieta bogata w tłuszcze zaburza metabolizm komórkowy i sprzyja otyłości

Dieta wysokotłuszczowa wywołuje dysfunkcję metaboliczną na poziomie komórkowym, prowadząc do przybierania na wadze

Spożywanie diety bogatej w tłuszcze może prowadzić nie tylko do nadmiernego przyrostu masy ciała, ale również zwiększać ryzyko cukrzycy i innych chorób przewlekłych. Badacze z Massachusetts Institute of Technology (MIT) wykazali, że dieta wysokotłuszczowa wywołuje setki zmian na poziomie komórkowym, koncentrując się zwłaszcza na zaburzeniach enzymatycznych w szlakach metabolicznych, które korelują z przyrostem masy ciała.

Zmiany enzymatyczne i stres oksydacyjny

W badaniu przeprowadzonym na myszach naukowcy zidentyfikowali setki enzymów biorących udział w metabolizmie cukrów, lipidów i białek, które ulegają zmianom w odpowiedzi na dietę wysokotłuszczową. Zmiany te skutkują wzrostem insulinooporności oraz akumulacją reaktywnych form tlenu (ROS), cząsteczek mogących uszkadzać komórki. Efekty te były bardziej nasilone u samców niż u samic.

Zastosowanie antyoksydantu (BHA) w połączeniu z dietą wysokotłuszczową pozwoliło jednak znacząco odwrócić niekorzystne zmiany — myszy przyjmujące BHA przybierały mniej na wadze i nie rozwijały stanu przedcukrzycowego.

Fosforylacja enzymów kluczem do zrozumienia zmian

W centrum zainteresowania badaczy znalazł się proces fosforylacji — dodania grupy fosforanowej do enzymu, co może modulować jego aktywność. Fosforylacja jest regulowana przez kinazy i pozwala komórkom szybko dostosowywać się do zmiennych warunków środowiskowych.

Zespół skoncentrował się na enzymach metabolizmu, m.in. IDH1 (rozkład cukrów) i AKR1C1 (metabolizm kwasów tłuszczowych). Wielu z tych enzymów przypisano również rolę w zarządzaniu ROS. Fosforylacja w miejscach kluczowych dla ich aktywności może prowadzić zarówno do zwiększenia, jak i zmniejszenia ich funkcji, wpływając na cały system metaboliczny.

Jak podkreśla prof. Forest White z MIT, badanie to ujawnia fundamentalne znaczenie fosforylacji w kontroli przepływu metabolitów przez sieci metaboliczne — wiedza ta wykracza poza klasyczne ujęcia biochemii zawarte w podręcznikach.

Zakłócona równowaga redoks i rola płci

Porównując grupy myszy karmionych dietą wysokotłuszczową i standardową, naukowcy zaobserwowali zaburzenia równowagi redoks — komórki produkowały więcej ROS niż były w stanie zneutralizować. Efekty te były znacznie silniejsze u samców. Samice wykazywały większą zdolność adaptacyjną, aktywując szlaki kompensacyjne metabolizmu tłuszczów.

Stosowanie antyoksydantu BHA skutecznie odwracało te zmiany, zmniejszając stres oksydacyjny, przyrost masy ciała i ryzyko insulinooporności. Fosforylacja enzymów ulegała wówczas „przeprogramowaniu”, sugerując, że komórki przechodziły w alternatywny, mniej dysfunkcyjny stan.

Perspektywy terapeutyczne

Dr Tigist Tamir, główna autorka badania i obecnie profesor na University of North Carolina, planuje kontynuację badań nad możliwościami zastosowania antyoksydantów w profilaktyce i terapii otyłości oraz zaburzeń metabolicznych z nią związanych. Jej celem jest również ustalenie optymalnego czasu interwencji terapeutycznej.

Źródło: Molecular Cell

DOI: 10.1016/j.molcel.2025.05.007

Podobne artykuły

Back to top button